Fôring av avlshopper

Riktig fôring er et av de viktigste forebyggingstiltakene – også når det gjelder avl og reproduksjon.

Ta utgangspunkt i de naturlig gitte forutsetnnger i hoppas fysiologi, er veterinærens råd. Hvis du i tillegg har et kritisk blikk på bruk av korn, og satser på tilpassede kraftfôrblandinger av god kvalitet, øker sjansen for fertile hopper, vellykket drektighet og friske føll.  

Den tomme hoppa

Fra naturens side, er det ikke bra at en hoppe med dårlig tilgang på mat, får føll som hun skal forsørge med energi og næringsstoffer. Ei hoppe som er tynn, eller i underskudd på energi, vil det ofte være vanskelig å få føll i.

Riktig hold, riktig energiomsetning

Det er derfor viktig å tenke på hoppas hold ved parring (se artikkel om vurdering av hold) , men like viktig er det å se på hennes totale energiomsetning. Om en overvektig hoppe slankes i tiden rundt parring, vil hun forbruke mer av kroppens energidepoter (i form av fettlagre) enn hun vil bli tilført energi fra fôret. Hun er dermed i negativ energibalanse. Det kan påvirke forplantningssystemet og forhindre at et befruktet egg får feste i livmoren.

Ønsket hold for en hoppe er ca holdpoeng 6. Hun har da noe ekstra energi lagret som hun kan tære på når behovet kommer. Om hoppa er for tykk, bør man ikke slanke henne i tiden rundt parring og befruktning. Da er det bedre å bruke tiden fra drektigheten er etablert til fosteret begynner å vokse for alvor, til å redusere holdet.

Om hoppa er for tynn, kan det være lurt å fôre noe ekstra før parring. Hos hopper som vurderes til holdpoeng 4 eller lavere, er det vist at såkalt «flushing» – å tilføre 10-15% mer energi enn hoppas vedlikeholdsbehov i tiden rundt parring – øker sjansen for en vellykket
parring og reduserer antall bedekninger over en sesong.

Tilstrekkelig med proteiner

Tilstrekkelig tilførsel av protein er også viktig for at brunst og eggløsning skal fungere normalt. Hoppa trenger ikke mer enn vanlig, men behovet må dekkes.

Underskudd på protein, og mangel på essensielle aminosyrer (lysing og metionin), kan være årsak til manglende eggløsning. Dette er vanskelig å oppdage utenfra, men ved å ta utgangspunkt i hoppas fôr kan man anslå om hun har behov for ekstra med proteiner.

Godt høy er en god kilde til proteiner, men proteinene skal også være av god kvalitet og inneholde tilstrekkelig av aminosyren lysin. Kornsorter som mais, havre og bygg, som er vanlige ingredienser i kraftfôr, har et lavt proteininnhold. Friskt vårgress er rikt på proteiner, så hvis hoppa går på beite ved parring, er proteinunderskudd ikke noe problem.

Men hvis hun fôres inne, kan hun gjerne få et kraftfôr som er rikt på protein og lysin, og gjerne lucerne som tilleggsfôr.

Man bør gi hoppa tilstrekkelig protein minst 5 – 6 uker før bedekking for å få effekt. Korrekt tilførsel av vitaminer (spesielt E- og A-vitamin), er også viktig for at hoppas befruktningsevne skal være optimal.

De første 8 månedene av drektigheten

Det viktigste i denne perioden er å unngå overfôring. Mange føler at de bør fôre for to, og gir hoppa mer enn hun har behov for. Men de første 8 månedene vokser fosteret langsomt. Etter 3 måneder veier fosteret til en 500 kgs hoppe bare en snau halvkilo. Med en gjennomsnittlig tilvekst på 90 gram per dag, veier det ca 22 kg ved 8 måneders drektighet.

Fôringen kan derfor tilpasses hoppas eget behov og bruk. Fôret bør imidlertid være av god kvalitet og inneholde tilstrekkelig med protein, mineraler og vitaminer. Dette er viktig for at føllet skal utvikle seg korrekt.

I midten av drektigheten, altså rundt 5. drektighetsmåned, er det vist at hopper under naturlige forhold, får en vektøkning. Man tror at hensikten er «å lagre energi» som reserve senere i drektigheten og under dieperioden. Mer enn 10 – 15% vektøkning har likevel ingen hensikt. Når man selv kan kontrollere hoppas tilførsel av næring, har man dessuten mulighet til å dekke opp for økt behov når den tid kommer.

De siste 3 månedene av drektigheten

Fram til de 3 siste månedene av drektigheten, utvikler fosteret sine organer, og ligner nå en liten hest. Tilveksten har vært 90 gram per dag (i gjennomsnitt), men nå settes veksten i gang for fullt. Et normalt føll til en hoppe på 500 kg veier 50 – 55 kg ved fødsel – og de siste tre månedene er gjennomsnittlig tilvekst 365 gram per dag.

I denne perioden øker hoppas næringsbehov kraftig. Samtidig tar det voksende føllet mer og mer plass i buken, slik at det blir mindre og mindre igjen til fôrinntak. På tross av næringsbehovet har mange hopper dårlig apetitt i denne perioden.

«Føllet tar det det skal ha», heter det, men det er bare halvveis sant. Selv om føllet ofte har normal fødselsvekt, på tross av underfôring av hoppa, vil mangel på næring få konsekvenser på andre måter.

Redusert hold og underernæring vil dessuten redusere hoppas sjanser for å bli drektig igjen samme år.

Energi

Den siste perioden av drektigheten har hoppa behov for 25% mer energi i forhold til vedlikeholdsfôring. Har hoppa vært i aktivt bruk fram til nå, kan mye av dette oppnås ved at arbeidet reduseres mens fôringen opprettholdes.

For å unngå at fôr med lite fordøyelighet blir liggende i stortarmen og ta opp plass, bør man bruke grovfôr av god kvalitet dersom hoppa ikke går på beite.

Olje gir et godt tilskudd av energi, uten å ta plass i fordøyelsessystemet. Men husk at hoppa må tilvennes olje for å utnytte den, begynn derfor å fôre med mindre mengder olje ca 12 uker i forkant.

Begrens bruken av korn som havre og bygg. For mye av dette påvirker fordøyelseskanalen uheldig, reduserer råmjølkas kvalitet, og tar opp plassen for godt og næringsrikt fôr. Bruk heller lucerne og kraftfôrblandinger basert på stivelsesfrie råvarer beregnet på avlshopper som tilleggsfôring dersom hoppa trenger mer energi.

Protein

Proteinbehovet stiger med 40% den siste perioden av drektigheten. Proteinunderskudd kan blant annet føre til utviklingen av løse benbiter hos føllet. For å dekke opp proteinbehovet er det nødvendig å bruke grovfôr av god kvalitet, hvor proteinnivået er høyt.

Proteinnivået i grovfôret synker jo modnere gresset er på høstingstidspunkt, men også dersom høyet ligger lenge ute før pakking eller dersom det har blitt lagret over lengre tid. Lucerne er et godt proteintilskudd.

Det finnes flere typer kraftfôrblandinger spesielt beregnet på drektige avlshopper på markedet. Disse har gjerne et høyt proteininnhold, og er også gjerne tilsatt ekstra vitaminer og mineraler. Å fôre med en god kraftfôrblanding vil ofte være en bra forsikring mot at føll og hoppe utsettes for mangeltilstander som kan få påvirkning på føllets senere liv og helse.

Kalsium og fosfor

Dette er mineraler som forskning har gitt mye oppmerksomhet i forbindelse med vekstlidelser som osteokondrose (løse benbiter). Hoppa bør tilføres 60-80% mer kalsium og fosfor i forhold til vedlikeholdsbehovet, og et underskudd vil gå utover føllets utvikling av brusk og ben.

I tillegg skal man passe på at forholdet mellom kalsium og fosfor er 2:1, siden det ene påvirker opptaket av det andre fra fordøyelseskanalen. For å oppnå dette, er det altså ikke nok å gi mer havre eller mer bygg eller å gi kalksteinsmel som tilskudd. Det beste er å velge en kraftfôrblanding beregnet på drektige hopper hvor det er tilsatt korrekte mengder av kalsium og fosfor.

Andre vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler spiller alltid en stor rolle når det gjelder dannelse av nytt vev. Da er det ikke vanskelig å forstå at utvikling og vekst hos et føll krever korrekt tilførsel. Flere mineraler enn kalsium og fosfor er involvert i problematikken rundt osteokondrose, blant
annet sink og kobber.

Samspillet mellom ulike mineraler og vitaminer er intrikat, og tilførsel av én, kan påvirke opptaket av en annen. Man bør derfor unngå å gi hoppa noe tilskudd som ikke er balansert i forhold til det totale behovet. Igjen er en god kraftfôrblanding det beste valget.

Produksjon av råmelk

Hoppa begynner å produsere råmelk ca en måned før følling. Råmelken inneholder energi for at føllet skal vokse og holde varmen, men i tillegg inneholder den antistoffer, A- og E-vitamin. Alle dette er i underskudd hos føllet, før det får råmelk.

Dersom hoppa underfôres den siste tiden før følling, vil råmelkas innhold av viktige stoffer bli mindre. Mye korn og næringsfattig grovfôr vil dessuten gi et dårlig mikrobielt miljø i stortarmen hvor produksjonen av mange vitaminer foregår.

Nedsatt råmelkskvalitet medfører stor risiko for føllet etter fødsel. Det blir mindre motstandsdyktig  og angripes lettere av infeksjoner.

Dieperioden

Når selve føllingen er overstått, har hoppa to oppgaver: det nyfødte føllet skal tilføres melk, og en ny befruktning skal finne sted.

Hoppene kommer gjerne i brunst igjen ca en uke etter følling. For at hun skal bli drektig på denne, må hun være i positiv energibalanse og få tilstrekkelig næring – selv om hun samtidig produserer store mengder melk til det nyfødte føllet.

Dersom man velger å stå over føllbrunsten, bedekkes gjerne hoppa på nytt ca 30 dager etter følling – på samme tidspunkt er melkeproduksjonen på sitt høyeste.

Et nyfødt føll drikker ca 15 liter melk og vokser gjennomsnittlig 1,2 kg per dag de første 3 levemånedene. Hoppas daglige produksjon av melk de tre første månedene tilsvarer mellom 3 og 3,5% av hennes egen kroppsvekt.

Det er lett å forstå at hoppas næringsbehov øker voldsomt i denne fasen. Energibehovet stiger med nesten 75% i forhold til vedlikeholdsbehov, proteinbehovet stiger med nesten 100%, og behovet for kalsium og fosfor stiger enda mer. I tillegg må vanninntaket dobles for å dekke væsketapet.

Hoppa vil tære på sine egne kroppsresever for å produsere tilstrekkelig mengder melk. Fôres hun for lite, blir hun tynn, mens føllet fortsatt er normalt. Men kvaliteten på melken blir dårligere hvis hoppa ikke tilføres den næringen hun trenger for melkeproduksjonen. Mangel på vitaminer eller mineraler vil kanskje ikke kunne ses på føllet, men kan
få konsekvenser for senere bruk og helse.

I dieperioden slippes mange hopper med føll på beite. Det er flott for både mor og barn! Men mot slutten av sommeren kan næringsinnholdet i gresset bli for lavt til å tilføre hoppa det hun trenger.

For å forhindre underernæring, bør man følge opp hopper med føll gjennom sommeren, jevnlig kontrollere holdet, og vurdere behov for tilleggsfôring. Igjen er rene kornsorter i så fall et dårlig alternativ, mens kraftfôrblandinger beregnet på diegivende hopper er det beste valget.

Legg igjen en kommentar