Krysslammelse

 Krysslammelse er et folkelig navn på en unormal krampetilstand i hestens muskler. Det medisinske navnet er rhabdomyolyse, som betyr destruksjon av muskelfibre. Det finnes flere årsaker til at denne lidelsen utvikles, og noen  hester har arveanlegg som gjør dem spesielt utsatte.  

 En hest med krysslammelse vil være stiv og uvillig til å bevege seg og øm og stiv i musklene over rygg, kryss og lår.

Hesten vil ofte stå stivt med bena tett samlet under seg, og vise smerte ved berøring av musklene på låret og over krysset.  

 Hvordan forebygge krysslammelse?

Noen raser har anlegg for arvelige muskelsykdommer som gjør dem utsatt for krysslammelse. Dette gjelder tunge trekkhestraser, American Quarter Horse og Engelsk fullblods. Vi sier at disse rasene er predisponerte for sykdommen.

En utløsende årsak for utvikling av sykdommen er brått å sette hesten ut av trening, men fortsatt gi fôr som er rikt på karbohydrater, vanligvis kraftfôr.

Overtrening, selv i liten grad, kan også være årsak til utvikling av krysslammelse hos slike predisponerte hester eller hester som nedstammer fra predisponerte raser. I begge tilfelle kan sykdommen bli kronisk.

Jevn mosjon, gradvis nedtrapping av trening før friperiode og  fôr med lavt innhold av karbohydrater må til for å forebygge krysslammelse hos disse hestetypene.

Krysslammelse kan noen ganger ses hos andre raser etter lett trening. Årsaken i disse tilfelle er ikke kjent, men det spekuleres i at enkelte individer kan være predisponerte.

Hester som ikke er predisponerte, utvikler krysslammelse som en engangsbegivenhet på grunn av overtrening. Dette gjelder ofte konkurransehester som har deltatt på krevende distanseritt- eller feltrittstevner.

Utvikling av sykdommen har sammenheng med tap av vann og elektrolytter som fører til kramper i musklene og at muskelfibrene ødelegges. Tilførsel av vann og elektrolytter er viktig av mange årsaker, også med tanke på krysslammelse. Elektrolytter er en saltblanding som inneholder natrium, kalium, klor, kalsium, samt sporstoffer.

Diagnostisering og behandling

Diagnosen stilles ut fra veterinærundersøkelse og blodprøveanalyse. Når muskelfibrene blir ødelagt, frigjøres stoffet myoglobin og slippes ut i blodet. Dette stoffet er skadelig for  nyrene i høye blodkonsentrasjoner. Det er derfor anbefalt å gi hesten tilførsel av væske i blodet for å tynne ut konsentrasjonen av myoglobin.

Hesten skal også behandles med smertestillende.

Se også

Legg igjen en kommentar