Flaskefôring av føll? Dyrlegen svarer

Spørsmål: Hei! Vi har et føll som mistet moren sin da det var 2 – 3 uker gammelt. Vi kopper det opp på Grisegodt, og dette går kjempefint. Han drikker nå av hundeskål og er pigg og fin. Han er islandshest og nå 4 uker gammel.

Lurer på hvor store mengder melk han bør ha? Jeg gir han melk 5 ganger i døgnet og ca 1 liter per gang. Høres det fornuftig ut? Ellers spiser han grønt gress og får en neve Champion komplett per dag.

Ellers takk for gode råd og tips på siden!

Svar:

Hei!

Godt å høre om en positiv utgang på en skummel situasjon!

Det er mulig at Grisegodt er et godt alternativ. Jeg vet det finnes noen melkeerstatninger for hest også på det norske markedet, men det er nok vanskeligere å få tak i.

Føllet burde hatt 25% av kroppsvekten sin i melk hver dag ved denne alderen dersom det hadde dreid seg om hoppemelkerstatning – altså 12 liter per dag dersom han veier 50 kg.

Det er mulig at Grisegodt er mer konsentrert, slik at dette blir for kraftig fôring. Problemet da er at han vil få tilfredsstilt sitt næringsbehov, men ikke metthetsfølelse, slik at han f.eks. begynner å spise gress.

Jeg ville forsøkt å øke mengden melkeerstatning gradvis, men stopp dersom han utvikler diaré.

Føllet kan gjerne fôres fra bøtte som fylles opp hver 12. time så lenge den vaskes godt mellom hver gang. Heng den gjerne litt opp fra bakken, sånn at den holder seg ren. Han skal også ha tilgang til rent vann fra en bøtte.

Det er også mulig gradvis å venne han til å spise melkepellets. Når han begynner å drikke bøtten tom mellom hver fôring, kan noen pellets legges i den tomme bøtten. Mengden pellets han etter hvert trenger vil variere fra produsent til produsent.

Ved 4 ukers alder har han dårlig forutsetning for å nyttegjøre seg både av gress eller  Komplett, da tarmsystemet ennå ikke er utviklet for å bryte ned stivelse (fra korn) eller plantefiber. En neve Komplett per dag gjør nok ingen skade, men for mye kornbasert fôr vil kunne gi diaré. Alt grovfôr vil passere ufordøyd gjennom stortarmen, eventuelt bli liggende der og gi han et litt «vommete» preg. Mulig at noe mer melk vil gjøre ham mindre interessert i gresset.

Fortsat lykke til!

hilsen Silje

Oppfølgingsspørsmål

Takk for raskt og godt svar!

Jeg har fundert på bøtteløsningen, men har vært redd for at han skal drikke for mye på en gang, og at han skal få problemer (diaré, kolik…) hvis melken blir kald. Tror du ikke dette er noe å bekymre seg for?

Jeg har også lurt på om han burde hatt bøtte med smokk for å tilfredsstille sugebehovet, men han drikker raskt fra skål og virker fornøyd.

Avføringen hans har vært helt perfekt fra dag 1 da v gikk over til Grisegodt. Han vokser veldig, men han spiser gress som en hest!

Skal øke på melkemengden, da vi nok har vært litt for forsiktige.

Takk for gode råd, dette har vi aldri vært borte i før, så man blir jo litt usikker!

Svar

Klart man lurer, det er jo en spennende situasjon på alle måter!

Føllet vil nok etter hvert bli flink til å regulere selv hvor mye han drikker på en gang – særlig dersom han han kontinuerlig tilgang. Det kan være at han blir litt for glupsk de første gangene, da kan det være lurt å øke mengden per fôring gradvis.

Kald melk går fint dersom det dreier seg om vanlig ute- eller romtemperatur. Blir det kjølig ute, kan det oppstå et problem kanskje, da er det nok lurt med oftere måltider med varmet melk.

Sugetut klarer han seg også fint uten, det er bare en vanesak.

Bare ta kontakt igjen dersom dere lurer på noe mer, ellers fortsatt lykke til!

hilsen Silje

Se også

Legg igjen en kommentar