Fôrtilskudd for ledd

Det finnes en rik flora av fôrtilskuddsprodukter knyttet til ledd.

Men selv om produktene markedsføres under ulike navn, vil de aller fleste inneholde de samme stoffene med samme formål: å tilføre stoffer som finnes naturlig i leddvæsken, og som naturlig er hestens forsvar mot betennelse i og overbelastning av ledd.
Produktene er ofte kostbare, fordi stoffene er syntetisk produsert eller fremstilt i små mengder ved stort forbruk av råvarer. Likevel bør man unngå billigvariantene, fordi disse ofte ikke inneholder aktive stoffer i høy nok konsentrasjon til at hesten får nytte  av det.

Leddets funksjon

Et ledd er en møteflate mellom to eller flere knokler. Bevegelige ledd er en forutsetning for aksjon i skjelettet, og funksjonelle og smertefrie ledd spiller en stor rolle for prestasjon.

Knokkelvev er solid, kraftig og motstandsdyktig mot press. Det vil sjelden bli påvirket av belastningen ved trav- eller galoppløp eller andre anstrengelser som innebærer fart.

Leddet, derimot, skal være bevegelig og tøyelig, samtidig som leddflatene skal ha styrke nok til å bære flere hundre kilo hest. I noen sammenhenger – for eksempel ved galopp – legger hesten enkelte øyeblikk all vekt på ett ben.

Leddbrusk og leddvæske

For at leddet skal være bevegelig og sterkt, dekkes knoklene av brusk i leddflaten der de møtes. Brusk har evnen til å binde vann på samme måte som en svamp. Samtidig er det svært solid i forhold til annet mykvev.

I tillegg omgis leddet av en «pose» – leddkapselen. Den er fylt av seigtflytende leddvæske som virker smørende og tilfører leddbrusken næring.

Men på tross av denne beskyttelsen, blir hestens ledd noen ganger overanstrengt.

Betennelsesreaksjon ved høy påkjenning

I leddbrusken og i leddkapselen finnes smertereseptorer som merker høy påkjenning i leddet. Ved blant annet signal fra disse reseptorene, dannes det en betennelsesreaksjon i leddet – en ikke-infeksiøs, smertefull tilstand der kroppen mobiliserer forsvar mot påkjenning og forsøker å stabilisere området.

Stoffene som produseres i leddet under betennelsesprosessen er skadelige for leddbrusken. Den vil også redusere leddvæskens smørende egenskaper.

Så ved vedvarende kraftig anstrengelse vil enkelte ledd fort kunne overbelastes slik at denne betennelsesreaksjonen settes i gang.

Reaksjonen er til en viss grad selvforsterkende. Har den først oppstått, kan flere måneders hvile være den eneste måten å løse situasjonen på, dersom man ikke ønsker å behandle hesten medikamentelt med innsprøytinger i leddet.

Forkalkninger og benpåleiringer

Ved en langvarig sykdomstilstand, kan kroniske prosesser settes i gang. Det dannes forkalkninger eller benpåleiringer i leddet.

Forkalkninger og benpåleiringer er oftest et problem man møter hos eldre hester. Selv uten overbelastning vil eldre hester etter hvert utvikle forkalkninger i ulike ledd som respons på bruk gjennom livet. Forkalkningene kan fysisk hindre leddets bevegelighet, men vil også skape smerte etter som leddflatene mister sin glatte overflate og sliter mot hverandre.

Fôrtilskudd

De viktigste funksjonene til fôrtilskudd for leddfunksjon, er å tilføre stoffer som naturlig finnes i leddvæsken og i kroppen, og som naturlig er hestens forsvar mot betennelse i og overbelastning av ledd.

Hyaluronsyre (hanekam)

Hyaluronsyre er en av komponentene i leddvæsken. Det har først og fremst smørende egenskaper, og vil styrke leddvæskens viskositet og dermed smøreevne. I følge studier har hanekam gitt som fôrtilskudd vist raskere rekonvalesens hos osteocondrose (løse bensplinter)-opererte hester enn opererte hester uten behandling (1).

Chondroitin sulfat og glukosamin sulfat

Disse stoffene finnes i leddvæsken som forløpere til aktive substanser som er med og binder vann og gjør leddvæsken smørende og støtdempende.

Ved leddgikt hos mennesker har behandling med disse midlene vist seg smørende og betennelsesdempende. De har dessuten vist seg å ha like stor smertestillende effekt som ibuprofen.

Mange mekanismer knyttet til opptak fra tarmen, distribusjon til leddet, samt virkningsmekanismer, er fortsatt ukjent, men svært mange hesteeiere er fornøyd med effekten.

Studier har vist forbedret leddfunksjon hos eldre hester og hester med stiv gange og såre ledd.

Se også

(1): Bergin, B.J., Pierce S.W., Bramlage, L.R., Stromberg, A.: «Oral hyaluronan gel reduces post operative tarsocrural effusion in the yearling Thoroughbred», i: Equine Veterinary Journal, 2006 Jul; 38 (4): 375-8

(2): Forsyth, R.K., Bridgen, C.V., Northrop, A.J.: «Double blind investigation of the effects of oral supplementation of combined glucosamine hydrochloride (GHCL) and chondroitin sulphate (CS) on stride caracteristics of veteran horses», i: Equine Veterinary Journal Supplement, 2006 Aug; (36): 622-5

Legg igjen en kommentar