Forskningsnytt: Omsorg for hest med osteoartritt

-En hest med mild til moderat osteoartritt kan være aktiv på et rimelig nivå – også i ganske høy alder. Forutsetningen er at eieren er klar over hva lidelsen innebærer, og er villig til å justere bruken deretter.

Dette sier Janny C. deGrauw ved Utrecht universitet i Nederland til nettstedet theHorse.com. Hun er medforfatter til artikkelen «Pain in osteoarthritis» som ble publisert i desember 2010 i Veterinary Clinics of North America.  

Osteoartritt kjennetegnes av forøkede mengder av betennelsesstoffer i leddvæsken. Slike stoffer samles i leddvæsken som respons på for høy belastning i forhold til leddets kapasitet. En av konsekvensene er skade på leddbrusken. Ved pågående belastning dør leddbrusken og knokkelflatene som leddbrusken beskytter, blir deformerte.

-Det verste man kan gjøre er å tilsløre hestens smerter og fortsette belastningen når den er halt, understreker  deGrauw. Konsekvensen er sannsynligvis at leddet blir helt ødelagt. Skikkelig oppvarming, godt underlag og korrekt skoing tilpasset den enkelte hesten kan derimot legge forholdene til rette for at hesten kan fungere. Viktig er det også å ha en veterinær med som kan lage et oppfølgingsog behandlingsopplegg tilpasset hesten.

Hvis eller når symptomene opptrer og resulterer i halthet, skal hesten ha bokshvile supplert med skrittmosjon (leiing). Fysioterapi, bandasjering og betennelsesdempende medisiner i munnen er også gode behandlingstiltak. Dersom symptomene blir verre eller haltheten blir akutt, skal veterinæren vurdere medisinsk behandling ved injeksjoner i leddet.

Utstrekking kan løse opp stive ledd og opprettholde leddfunksjonen. Men slik behandling må gjøres av en fysioterapeut, eventuelt av eieren dersom hun eller han er nøye instruert av en person med profesjonell kompetanse.

Omsorgsfull behandling kan forlenge karrieren til hester med osteoartritt. Men dersom eller når hesten når et sluttstadium av osteoartritt, er det sannsynlig at hesten blir kronisk halt og må pensjoneres.

deGrauw løfter en advarende pekefinger når det gjelder å pensjonere hester med osteoartritt. Det er svært viktig fortsatt å holde tilsyn med hesten, selv om den går på utegang eller beite. For selv ute av bruk, kan hesten ha smerter som må forebygges eller behandles. Det kan skje ved fysioterapi eller medikamentell behandling.

-Hestens velferd må gå foran praktiske, økonomiske og og også emosjonelle hensyn, understreker deGrauw. Osteoartritt kan til slutt påføre hesten så store smerter at avlivning er det mest humane.

Men forskning viser altså at det er mye den gode hesteholderen kan gjøre for at hesten kan leve lenge og godt med osteoartritt.

Se også

Legg igjen en kommentar