Hvordan fôre forfangen hoppe som er drektig? Dyrlegen svarer

Spørsmål: Hei! Hoppa til en venn av meg har diagnosen unilaterial forfangenhet – hun er forfangen i det ene frambeinet. Hun er en 19 år gammel Quarter og er for øyeblikket drektig i 6. måned. Spørsmålet er hvordan vi skal fôre henne for å holde føllet friskt, og for at hoven ikke skal påføres mer skade.

Svar

Hei!

For å gi deg best mulig svar, hadde det vært fint å få noen flere opplysninger. Har hun for eksempel bakenforliggende sykdommer som Cushings Disease? Har det oppstått komplikasjoner som for eksempel rotasjon av hovbenet, senkning av hovbenet eller kroniske hovbyller?

Dette har betydning for å kunne si noe om hvor alvorlig tilstanden er og hvor stor risiko det er for ytterligere komplikasjoner i løpet av drektigheten.

Hovedsaken når det gjelder fôring er på en trygg måte å gi hoppa tilstrekkelige kalorier gjennom den siste delen av drektigheten og inn i dieperioden.

Jevn tilgang på grovfôr er svært viktig for å bevare den sunne mikrofloraen i stortarmen. Det er der det oftest oppstår problemer som kan føre til kolikk og forfangenhet. Dersom du har varierende tilgang på høy, kan du fôre med pelletert eller ballpresset gress (lucernepellets, alfalfa cubes) for å sikre kontinuitet i tilgangen.

Dersom du må tilføre flere kalorier enn det hoppa får fra høyet, skal du heller fôre med olje/vegetabilsk fett enn karbohydrater. Stivelse og sukker er karbohydrater som utgjør hovedkilden til energi i melasse, betfôr og korn som havre bygg og mais. Karbohydrater som ikke blir fordøyd og absorbert fra tynntarm passerer videre til stortarmen der de ved større mengder forstyrrer den mikrobiologiske balansen.

Slike problemer oppstår ikke med vegetabilsk fett og oljer som fordøyes godt av hester og kan tilføres totalrasjonen av fôret i opptil 6 – 10%.

Noen kraftfôrblandinger bruker fett og olje som hovedkilde til energi. Hoppa får også et godt energitilskudd dersom en gir noen desiliter vegetabilsk olje i fôret hver dag.

Dere bør også diskutere fôrendringer med veterinæren deres for å fastslå hoppas totale behov for energi og næringsstoffer etter som hun nærmer seg siste del av drektighet og laktasjon.

Lykke til!

hilsen Silje

Legg igjen en kommentar